0
Ondernemen

Wat is passief inkomen? En hoe creëer je het? 

maart 1, 2018

Wanneer ik mensen vertel dat ik naast mijn werk als bruidsfotograaf en voor The Confetti Collective druk bezig ben met het creëren van een passief inkomen wordt ik nogal eens vragend aangekeken. Zowel door ondernemers als niet-ondernemers. Tijd dus om deze veelgestelde vragen eens te beantwoorden: wat is passief inkomen? En hoe creëer je het?

Actief versus passief inkomen

First things first, wat is een actief inkomen dan eigenlijk? Een actief inkomen bestaat uit inkomsten waar uren tegenover staan. Zoals het werken in loondienst, of als zelfstandige werken en je uren ‘ruilen’ voor geld. Het is het soort inkomen dat we allemaal wel kennen en hoe de meeste van ons (in eerste instantie) gewend zijn om geld te verdienen. Passief inkomen daarentegen heeft een minder directe tegenprestatie. Denk bijvoorbeeld aan het ontvangen van winst op beleggingen, royalties maar ook de inkomsten uit de verkoop van digitale producten.

Het grote verschil? Actief inkomen heeft vaak de eigenschap dat je, om écht een omslag te maken qua inkomen, langdurig meer uren zult moeten investeren. Omdat passief inkomen vaak maar eenmalig een investering qua tijd vraagt, kun je het laten groeien en vormt het een mooie ‘steady’ bron van inkomsten, zelfs wanneer je tijdelijk niet werkt.

Het voordeel van meerdere bronnen van inkomsten

Zelf vind ik de combinatie van actief en passief inkomen heel erg fijn. Het actieve inkomen bestaat bij mij uit mijn fotografie klanten, de mentortrajecten die ik doe en bijvoorbeeld de workshop die ik binnenkort geef. The Confetti Collective, stock fotografie en beleggingen mijn passieve inkomen. Meer bronnen van inkomsten geven me meer vrijheid en bovendien vind ik het fijn om te weten dat, mocht er 1 bron wegvallen, er nog genoeg overblijft. Ook heb ik meer ruimte om te sparen en nog mee ruimte om de dingen te doen die ik leuk vind door het toevoegen van passief inkomen.

Natuurlijk betekent dit niet dat dit de juiste combinatie voor iedereen zal zijn. Maar door je te beseffen dat er meerdere manieren zijn om geld te verdienen kun je wellicht gaan kijken wat precies bij jou past en of passief inkomen iets is dat voor jou ook werkt.

Manieren om passief inkomen te verdienen

Jouw manier van passief inkomen verdienen? Die verzin je natuurlijk zelf! Bekijk of er iets tussen jouw huidige werkzaamheden zit waar je ook passief inkomen mee zou kunnen verdienen. Misschien is er wel iets binnen jouw branche waar je van extra waarde kunt zijn: denk aan het ontwikkelen van een tool voor een veelvoorkomend ‘issue’ of het persoonlijk verder helpen van collega’s die op een bepaald gebied nog van jou kunnen leren. You name it. 

Daarnaast zijn er natuurlijk nog veel manieren om buiten jouw vakgebied passief inkomen op te bouwen door bijvoorbeeld te beleggen of geld te investeren op een andere manier. Enkele veelvoorkomende manieren om passief inkomen te verdienen zijn:

  • Het maken van muziek, illustraties, foto’s of video en het verdienen van Royalties door ze te verkopen op ‘stock’ sites.
  • Advertenties of affiliates links plaatsen op je website
  • Het verhuren van een appartement of bijvoorbeeld een kamer
  • Beleggen
  • Het verkopen van een e-book of schrijven van een boek
  • Het creëren van een app of programma

En…. off you go!  Ik ben benieuwd: verdien jij je inkomen actief of ook gedeeltelijk passief?

Oprichter van The Confetti Collective & Fine Art Fotografe gespecialiseerd in intieme & avontuurlijke bruiloften. Hondenmens, samenwonend met Erik en verliefd op reizen; altijd bezig met het volgende avontuur.

    Leave a Reply