0
Inspiratie

Behind the CC: Wat yoga voor mij betekent als ondernemer

december 19, 2017

Sinds anderhalf jaar doe ik (weer) aan yoga. Elke maandagavond kijk ik er weer volop naar uit: het ultieme rustpunt van mijn week, de yoga les bij Liesbeth. En het fijne is, dat de rust die ik vind op de yogamat ook steeds meer terugkomt in de rest van mijn week.

Afgelopen maand deed ik voor het eerst een yoga retreat en werd dit gevoel nog meer bevestigd: yoga is voor mij dé manier om balans te vinden. De manier om alle ruis van dagelijkse bezigheden en m’n werk even uit te zetten en volop te focussen op mezelf voor een moment.

Waarom ik jullie dit vertel? Omdat ik denk dat deze balans, deze rust héél erg belangrijk is. Ook en misschien zeker wel voor ondernemers. Voor velen van ons gaat het altijd door: het werk, social media, de ideeën in ons hoofd. En hoewel je misschien denkt: volgende maand wordt het rustiger, of: als ik dit ene doel behaal dán ga ik het echt rustiger aan doen, zo werkt het helaas vaak niet.

Het gaat uiteindelijk om de keuzes die je maakt. De bewuste keuze om je mobiel weg te leggen, om de vrijheid die misschien een van de redenen was dat je ging ondernemen ook daadwerkelijk te genieten. Om je gedachtes en emoties niet (alleen) te laten leiden door de dagelijkse bezigheden binnen je bedrijf maar het grote geheel te blijven zien.

Hoe? Dat doet iedereen natuurlijk op zijn eigen manier. Zoals ik al zei, yoga speelt hier voor mij een grote rol in, maar voor jou kan het weer iets heel anders zijn. Wat het ook is: bedenk je dat het wel echt belangrijk is om je rust te pakken. Hard werken is helemaal niet erg maar wel als het ten koste gaat van jouzelf.

Wat ik je in ieder geval wil meegeven zijn mijn eigen ervaringen. Ik geloof echt dat ik door bewust deze rustpunten in te plannen door middel van ondernemen uiteindelijk sterker sta binnen mijn onderneming. Je kunt je vast goed voorstellen dat stress, disbalans, vermoeidheid e.d. een grote impact kunnen hebben op je onderneming. Ondernemen kost immers energie. Energie die we graag geven, maar dan moet die er wel zijn. Als je het omdraait zal lekker in je vel zitten dus ook invloed hebben op je bedrijf. Je hebt meer focus, meer energie en bent een fijner mens om omheen te zijn. Wat weer ten goede komt van klantrelaties en het netwerken. Simpel eigenlijk, maar iets dat toch niet (voor iedereen) vaak genoeg doordringt. Door goed voor jezelf te zorgen zorg je uiteindelijk ook het best voor je onderneming.

Ik ben wel benieuwd: hoe bewaren jullie de balans in je leven? Heb je yoga weleens overwogen?

 

PS: mocht je een héle fijne plek zoeken voor een (individuele) yoga retreat of om je (op vakantie) een paar dagen te wanen in het paradijs op Bali. Kijk zeker even naar Bagus Jati bij Ubud!

Oprichter van The Confetti Collective & Fine Art Fotografe gespecialiseerd in intieme & avontuurlijke bruiloften. Hondenmens, samenwonend met Erik en verliefd op reizen; altijd bezig met het volgende avontuur.

    Leave a Reply